29–31 juli | SkeppsholmenKöp biljett här Årets schema
FullSizeRender 2

The Disengaged Free Jazz Orchestra

Jackrabbit Parole är en låginstensiv performance och pågående forskning som utvecklas över tid i ett jakttorn. Tornet fungerar som utsiktstorn, signaltorn, gömställe, studio och scen. Verket är ett flyktförsök ut ur accelererande kapitalism, bort från en godtycklig makt som infiltrerar våra känslor och begär. Det är en rymning dömd att misslyckas, en samling högst otillförlitliga konstnärliga experiment som går ut på att parasitera på samhällets sjukdom och vända symtomen till motstånd.

Performance-duon The Disengaged Free Jazz Orchestra omfamnar sin egen paranoia och sina schizofrena tendenser och försöker lura systemet genom att utnyttja dess egen ruttenhet. 

The Disengaged Free Jazz Orchestra är en performanceduo bestående av Maria Stiernborg och Kajsa Wadhia som sedan 2013 har turnerat med olika format av verket med samma namn i Sverige, Finland och England, bl a på Marabouparken i Stockholm, Köttinspektionen i Uppsala, Inkonst i Malmö, Kiasma i Helsingfors och TripSpace Projects i London. De har även uppträtt med ett kommissionerat verk, ”The Blob”, under Deleuze Studies Daughters of Chaos International Conference på Konstfack. Stiernborg & Wadhia har tidigare arbetat tillsammans i scenkonstkollektivet Arena Baubo.

Genom sitt konstnärliga arbete letar de efter den punkt där konstnären behöver verka i ett kapitalistiskt system vars främsta vara är kreativitet. De föreslår att de sjukdomssymptom som samhället producerar kan användas som konstnärliga verktyg och vändas till politiskt motstånd. Snarare än att förslå lösningar undersöker de vad som händer om vi inte försöker göra saker lättare, utan i ställer tillåter dysfunktion, friktioner och fördröjningar genom att använda likgiltighet, anti-relationell estetik, hinder, stelhet, nonsens, repetition och långsamhet som konstnärliga strategier.

www.disengagedfreejazz.com

Med stöd av Kulturbryggan och MDT