29–31 juli | SkeppsholmenKöp biljett här Årets schema
john_chantler_bw

John Chantler

presenteras i samarbete med Audiorama

John Chantler är en musiker och konsertarrangör som bor i Stockholm. Han arbetar i första hand med modulärsyntar, orglar och akustiska fenomen.

Under de senaste fem åren har han avverkat tre omtalade album – The Luminous Ground (Room40) från 2011 listades som ett av årets toppreleaser av The WIRE – och en serie inspelningar, som en del av hans samling ‘Automatic Music’. Hans verk för orgel och elektronik från 2015 – Still Light, Outside, släpptes på CD/LP (egna labeln 1703 skivbolaget). ‘Still Light’ har framförts live på AKOUSMA-festivalen i Montreal, på Audiorama i Stockholm samt ZKM i Karlsruhe. Verket blev även underlag för en artikel om okoventionella musikexperiment med orglar i The WIRE:s marsnummer 2016. Några recensioner av LP:n följer här nedan:

“Musik som väcker, som denna, vill man möta igen. / Music that evokes like this you want to experience again” — Sound of Music (Sweden)

“Tightly controlled, compositionally compacted” — The WIRE (UK) “Strikingly Beautiful” — The Guardian (AU)

“‘Still Light, Outside’ can be considered among the most significant achievement within the European experimental scene in recent years.” — BLOW UP (Italy)

Chantler har spelat i Storbritannien, Australien, Nya Zealand, Japan, Nordamerika och i Europa på platser som CTM Festival i Berlin; Madeira Dig; +90db Festival i Rom; Issue Project Room, NYC; Southbank Centre i London och på Spectacular Festival i Tjeckien.

Borealisfestivalen i Bergen beställde 2016 ett nytt verk av Chantler för ”funna orglar”, och under året är han inbjuden på olika residens för att utforska spatial akustik på ZKM Centre for Media Arts i Karlsruhe och NOTAM i Oslo. I augusti släpper Chantler ‘Which way to leave?’, som blir hans senaste LP på Lawrence Englishs label ROOM40. Chantler är också konstnärlig ledare för Edition, en festival för improviserad och annan musik, som hålls varje februari i Stockholm.

www.inventingzero.net

 Foto: Micke Keysendal