29–31 juli | SkeppsholmenKöp biljett här Årets schema
350esko

Esko Männikkö

presenteras i samarbete med Mindepartementet

I sommarens stora utställning på Mindepartementet på Skeppsholmen i Stockholm presenteras den finske konstnären Esko Männikkö, född 1959 i Pudasjärvi och bosatt i norra Finland. Den retrospektiva utställningen Esko Männikkö – Time Flies omfattar mer än 100 verk från 1980-talet fram till idag. Dessutom öppnar Mindepartementet sitt nya mini-museum för Christer Strömholm – Strömholm Collection.

Männikkö fick sitt internationella genombrott i mitten av 1990-talet med skildringar av ungkarlar i norra Finlands glesbygd, bilder som förmedlade såväl ömsinthet som integritet och hos många lämnade ett outplånligt intryck. Hans intresse för fotografi väcktes tidigt under jaktutflykter med familjen. Männikkö förtrollades av hur bilden tog form på papperet i skolans fotolabb och jakten förbyttes snabbt från djur till bild. Som fotograf är Männikkö helt självlärd.

I fotografier med starkt måleriska drag, vidareutvecklar Männikkö den historiska stillebentraditionen och barockens förgänglighetstematik. Det mänskliga tillståndet och tidens gång är återkommande teman i hans arbete, vilket utställningstiteln Time Flies påminner om.  Han utforskar gränslandet mellan det konceptuella och det dokumentära i bilder med en underliggande politisk dimension. Det komplexa förhållandet mellan människa och natur står i centrum. Uppstoppade och levande djur, ofta svåra att särskilja, avporträtteras i påträngande närbilder med blicken i fokus.

 Männikkö har ett eget sätt att presentera sina fotografier, där de upphittade eller egentillverkade ramarna blir en viktig del av verket. Fotografierna är självständiga verk, men också delar av en större helhet. Varje utställning blir på så sätt en platsspecifik installation, ett nytt verk. Han har genom åren visats i ett stort antal internationella utställningar och belönats med flera ansedda priser, däribland det prestigefyllda fotopriset Deutsche Börse Photography Prize (2008).

 Esko Männikkö – Time Flies presenteras i samarbete med Finska Konstföreningen och olika versioner av utställningen har tidigare visats på Helsingfors Konsthall, Åbo konstmuseum, Huis Marseille, Amsterdam, Collezione Maramotti, Reggio Emilia och Göteborgs konstmuseum. Varje utställning är dock unik och kan ses som ett helt eget verk.

På öppningsdagen den 1 juli invigs samtidigt Stockholms kanske minsta museum i Mindepartementets utvidgade lokaler. Här ges en permanent plats för den legendariska svenske fotografen Christer Strömholm under namnet Strömholm Collection.