29–31 juli | SkeppsholmenKöp biljett här Årets schema
Mohammed Ali

Mohammed Ali

Kritikerna har kallat dem ”den mest inflytelserikaste rapduon i Sverige”. Nu är Mohammed Ali tillbaka med nya albumet Tills Nästa gång som är inspelat i Redlinestudion tillsammans med bröderna Salazar. 

För Mohammed Ali betyder skapandeprocessen hårt arbete. Tillsammans flödar kreativiteten och duon tillåter sig själva och varandra att komma med nya idéer under arbetets gång. Det räcker inte med några bra verser, helheten måste finnas där, det är vad som kännetecknar Mohammed Ali. Mellan raderna är texterna ofta allvarliga med tunga budskap. Mixen av bröderna Salazars beats och melodiska refränger skapar en helhet som förvandlar allvaret till poesi.
Mer än 15 år har passerat sedan Rawa Ali och Mohammed Ryback gjorde musik ihop för förstå gången. Resan började på en högstadieskola i Visättra, två tonåringar med liknande mål och drömmar och som även delade en frustration över orättvisor de stötte på i sin vardag fann varandra. Genom åren har Rawa och Mohammed utvecklat ett samarbete bestående av en stark vänskap och respekt för varandra. De kompletterar varandra både musikaliskt och som låtskrivare, den långa vänskapen har gjort att de avslutar varandras meningar och förstår vad den andra tänker utan att ord behövs. Tillsammans gör de varandra lite bättre.
År 2009 debuterade Mohammed Ali med mix-tapen Processen, genomslagskraften blev enorm och låtarna rosades. De nominerades till P3-guld och på Manifestgalan fick de med sig pris hem. Det varma mottagandet kom lite som en chock för de unga rapparna men pressen blev en drivkraft att ta musiken på allvar. Sedan dess har de fortsatt att krydda hiphopsverige med texter som alltid har något att säga om den tid vi lever i.
Både Rawa och Mohammed kom som flyktingar till Sverige som barn och på deras första fullängdare Vi (2011) rappar de om sina erfarenheter av flykt, makt och utanförskap. År 2014 släpptes EP:n50 länder som belönades som ”Årets EP” på Kingsizegalan året efter.
Nu är de aktuella med albumet Tills Nästa Gång, peppen inför släppet är stort och singlarna Biografi och Bättras som släppts som smakprov har hyllats av fans och vid spelningar. Mycket har hänt i deras liv sedan första släppet vilket även märks i musiken. Själva beskriver de albumet som ett mognare, personligare och mer poetiskt album än tidigare släpp.