search

Frida Hyvönen

Frida Hyvönen

I texter om Frida Hyvönen trängs superlativ som ”mästerlig” , ”förtrollande”, ”genial” och fler som i storformat försöker beskriva hennes musik. Och även om paletten är omfamnande och välfylld så finns det få ord som kan ge en korrekt bild utav. Det kan endast dina öron göra. Trots detta ska vi göra ett försök till att förklara varför Frida Hyvönen är en av Sveriges mest intressanta artister.

För sju år sedan damp ”Until Death Comes” ner, en debut som i kontrastrika slag gömde mörka teman i ljusa musikaliska kroppar. Hyvönen sjöng med iskall stämma om frustration, förvirring och förälskelse på det mest övertygande sätt som vi hört på länge. Sedan seglade ”Frida Hyvönen Gives You: Music from The Dance Performance Pudel” upp, en skiva som är precis vad det låter som. På 24 minuter fylldes ljudbilden av piano, orgel, dragspel och stråkar som lockade till tårar. ”Silence Is Wild” presenterade en artist som vuxit sig större än vad någon vågat ana. Vem kan ha undgått att nynna med till den 60-talsdoftande ”Dirty Dancing”? Nej, precis.

Om ni för någon vecka sedan satt framför tv:n och tittade på den där obehagligt helmysiga helgtv’n (Skavlan ja) så kanske ni hörde ”Terribly Dark”, ett smäktande smakprov från hennes kommande album. Vare sig ni hörde det eller ej så är det värt att jaga fatt i. Om detta inverterade järtecken signalerar något så är det en mäktig återkomst från en av Sveriges mest intressanta artister.

Musik

Lyssna in dig på artisterna i vår spellista på Spotify

Video

Se artisternas videos på Youtube

Hemsida

www.fridahyvonen.com